Cruises

Een cruise is voor velen een prettige manier van reizen. Aan boord zijn alle faciliteiten die u zich kunt wensen en onderweg legt het cruiseschip aan bij diverse mooie bestemmingen. Er is voor ieder wat wils; zo zijn er bijvoorbeeld korte cruises die vanuit Nederland vertrekken maar ook cruises van een maand of langer waarbij u eerst naar de desbetreffende bestemming dient te vliegen. Of u dus maar een weekend weg wilt of een paar maanden, vrijwel alles is mogelijk.

Op deze pagina kunt u lezen over cruises, veel gebruikte begrippen binnen de ‘cruisewereld’ en u krijgt tips over waar u bij het uitkiezen van een cruise rekening mee dient te houden.

Bestemming
Bij een cruise is de bestemming net wat minder belangrijk dan bij andere reizen, de reis is namelijk een vakantie op zich! Een cruiseschip legt tijdens de cruise over het algemeen meerdere keren aan. Aan wal heeft u de mogelijkheid deel te nemen aan excursies die georganiseerd zijn door de cruisemaatschappij. De kosten hiervoor zijn meestal niet inbegrepen in de prijs van de cruise. Of misschien gaat u liever zelf de stad of het dorp verkennen. Als u natuurlijk maar weer op het juiste tijdstip terug bent voor vertrek.

Er worden vele reizen aangeboden zowel binnen als buiten Europa. Zo zijn er bijvoorbeeld korte weekendcruises naar het Britse Newcastle. Ook worden er zelfs wereldcruises van drie maanden aangeboden. De bestemming van uw dromen is dus zeker te vinden!

Hut
Een kamer op een cruiseschip wordt een hut genoemd. Op elk cruiseschip zijn hutten in diverse prijsklassen beschikbaar. Wilt u zo goedkoop mogelijk gaan? Boek dan een binnenhut en zorg dat u een reispartner heeft of deel uw hut met iemand. Een binnenhut wil zeggen dat de hut geen ramen heeft. Wenst u wat meer luxe? Een buitenhut heeft wel een raam of u kunt kiezen voor een balkonhut waarbij er een (privé)balkon aan uw kamer grenst.

Mindervaliden
Bent u wat slechter ter been? Kies dan voor een medium of klein cruiseschip. Op hele grote schepen liggen de faciliteiten namelijk nog een aanzienlijke afstand van elkaar of van uw hut. Indien u zich verplaatst met behulp van een rolstoel/rollator of ander hulpmiddel is het belangrijk dat er rolstoelliften en rolstoeltoiletten aanwezig zijn. Let hierop bij het uitkiezen van uw cruise.

Faciliteiten
Afhankelijk van de doelgroep van de cruisemaatschappij zijn er diverse faciliteiten aan boord te vinden. Vrijwel ieder cruiseschip heeft restaurants, bars, een casino, een fitnessruimte en diverse winkels aan boord. Als de doelgroep van een cruisemaatschappij voornamelijk jongeren of gezinnen is, zijn er meestal ook een discotheek en kinderopvang. De doelgroep van de cruise wordt meestal duidelijk vermeld.

Moet ik aan boord voor eten en drinken betalen?
De meeste cruises die worden aangeboden zijn inclusief maaltijden. Er worden echter meerdere termen gebruikt voor welke maaltijden en drankjes bij de prijs van uw cruise zijn inbegrepen. Hieronder staat puntsgewijs kort uitgelegd wat u kunt verwachten.

  • Volpension: de cruise is inclusief ontbijt, lunch en diner. Let op: drankjes zijn hier bij niet inbegrepen.
  • Semi all-inclusive: dit begrip wordt op meerdere manieren gebruikt dus let hierbij goed op. Meestal betekent het dat ontbijt, lunch en diner inbegrepen zijn en één of enkele drankjes (alleen tafelwijn, bier en frisdranken) tijdens deze maaltijden. Eventuele overige maaltijden en drankjes zijn dus niet inbegrepen bij de prijs.
  • All-inclusive: naast de overnachtingen zijn alle maaltijden en alle (vaak alleen lokale) drankjes bij de prijs inbegrepen. Soms worden er toeslagen gevraagd op (niet-lokale) alcoholische dranken of op luxere gerechten.

Tips voor het kiezen van een geschikte cruise
Bovenstaande informatie helpt u aardig op weg bij het kiezen van een voor u geschikte cruise. Onderstaande tips geven u nog een extra duwtje in die goede richting.

Ervaring:
Vraag rond bij familie, vrienden en kennissen of zij zelf een cruise hebben gemaakt of iemand kennen die dit heeft gedaan. Ervaringen van andere reizigers zeggen veel over de kwaliteit.

Prijs versus kwaliteit:
De goedkoopste cruises zijn zelden met een schip met enige luxe en worden vaak vanwege de goede prijs geboekt door jongeren. Indien u liever met voornamelijk leeftijdsgenoten een cruise maakt; boek dan niet de goedkoopste cruise of ga op zoek naar specifieke seniorencruises.
De verschillende rederijen worden met sterren geclassificeerd, net zoals hotels. Zo weet u waar u aan toe bent.

Klein of groot:
Op grote cruiseschepen kunnen wel ruim 5.000 vakantiegangers terecht. Het voordeel van zo’n groot schip is het grote aanbod aan activiteiten en faciliteiten als bars, restaurants, lounges, winkels en bijzondere faciliteiten zoals een schaatsbaan en tennisbaan.
Daarnaast is er vraag naar kleinere en intiemere schepen met een persoonlijke sfeer waarbij er maximaal enkele honderden in plaats van duizenden passagiers aan boord gaan.

Sfeer/doelgroep:
Op sommige cruiseschepen wordt het klassieke cruiseconcept gehanteerd: kledingvoorschriften, gescheiden dinerzittingen (zodat niet iedereen tegelijkertijd dineert). Andere rederijen willen juist een zo informeel mogelijke omgeving creëren zonder kledingvoorschriften, met open dinerzittingen en buffetmaaltijden.
Sommige rederijen richten zich meer op families, anderen weer op senioren of jongeren.

Handige websites
Kijk voor een overzicht van handige websites over vakanties voor 50plussers op de pagina 50plusvakantie.startpagina.nlDeel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->