Kunt u wel een duwtje in de rug gebruiken tijdens het fietsen? Dan is de elektrische fiets wellicht de ideale oplossing. U blijft actief en onafhankelijk, maar hoeft minder zwaar te trappen en kunt dus langere afstanden afleggen. U vindt hier uitgebreide informatie over de elektrische fiets, van aankooptips tot oplaadpunten.
De elektrische fiets
Bij een elektrische fiets wordt de fietser door een elektrische motor ondersteunt tijdens het fietsen. Het gaat alleen om een ondersteuning, u zult dus zelf mee moeten trappen tijdens het fietsen. Een elektrische fiets kan maximaal 25 kilometer per uur halen. Fietsen die meer kilometer per uur halen worden als snorfiets of bromfiets beschouwd. Voor een elektrische fiets hoeft u geen speciaal rijbewijs of een speciale verzekering te hebben. U mag hiermee altijd de weg op.
Aankooptips
Gemiddeld kost een elektrische fiets € 2500 euro, het is dus belangrijk dat een u een weloverwogen keuze maakt. Wanneer u een elektrische fiets gaat aanschaffen zijn er een aantal punten waar u het beste even extra op kunt letten.
- Het vermogen van de accu. Houdt u er hierbij rekening mee dat u met volle ondersteuning op vlak landschap zo`n 175 Wh verbuikt en met weinig ondersteuning 70 Wh. Een accu van bijvoorbeeld 300 Wh kan een uur lang 300 watt aanleveren.
- De plaatsing van de accu. Een losse accu kunt u ook binnen opladen, maar deze moet wel goed vastzitten en het liefst ook een slot hebben.
- De trapondersteuning. Goedkope fietsen bieden vaak een constante trapondersteuning, terwijl dure fietsen rekening houden met o.a. de rijsnelheid en hoeveel kracht je zet.
- Het display. Wilt u een eenvoudige bediening of juist veel informatie?
- De plaatsing van de motor. Een motor bij de trapas is zuiniger, een motor in het voorwiel kan minder stabiel zijn en zwaar voelen en een motor in het achterwiel is van invloed op de versnellingen.
- Het gewicht. Over het algemeen is een elektrische fiets zo`n 10 kilo zwaarder dan een normale fiets. Bekijk bijvoorbeeld of u de fiets goed kunt vasthouden tijdens het stilstaan.
- Het frame. Ook voor mannen is het soms verstandig om een voor fiets met vrouwenframe te kiezen, deze lage instap maakt veel verschil wanneer u al wat moeite heeft met bewegen.
- De versnellingen. Een dichte kettingkast vergt bijvoorbeeld minder onderhoud, maar zorgt wel voor meer gewicht.
Het is verstandig om altijd voordat u een fiets koopt een proefrit te maken. Zo voelt u bijvoorbeeld of het zwaartepunt van de fiets voor u op de goede plek zit en of de trapondersteuning soepel aanvoelt.
Aankooppunten
Het is verstandig om u in een goede fietsenwinkel te laten voorlichten over de aanschaf van een elektrische fiets. Er zijn namelijk vele verschillende soorten, modellen en merken. Een specialist kan u tijdens uw bezoek advies geven en u kunt verschillende modellen uitproberen.
Het is ook mogelijk om een elektrische fiets online te kopen. U krijgt dan vaak korting op de aankoopprijs, maar u kunt de fiets natuurlijk niet eerst even uittesten.
Onderhoud
Een elektrische fiets heeft meer onderhoud nodig dan een reguliere fiets. Er zijn een aantal onderhoudsklusjes die u zelf gemakkelijk kunt doen, denkt u hierbij aan:
- De fiets schoonhouden
- De banden regelmatig oppompen; harde banden geven minder weerstand en u verbruikt dus tijdens het fietsen minder energie.
- De remblokjes controleren; bij elektrische fietsen slijten deze sneller.
- De verlichting controleren
Voor groter onderhoud aan het elektrische systeem van de fiets kunt u beter de hulp van een specialist inschakelen. Deze kan alle elektrische onderdelen op de juiste manier controleren.
Elektrische fiets accu tips
Een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets is de accu. U wilt er natuurlijk voor zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Een aantal tips om de levensduur van uw accu te vergroten:
- Bewaar de accu tijdens de winter in huis. Batterijen zijn gevoelig voor kou.
- Laadt de accu op wanneer deze leeg is, een accu die lang niet gebruikt wordt ontlaadt zichzelf.
- Gebruik de accu regelmatig, dit houdt de accu in goede staat.
- Laadt de accu zoveel mogelijk pas op wanneer deze bijna leeg is, niet eerder.
Gemiddeld doet u zo`n drie tot 5 jaar met een accu. Een nieuwe accu aanschaffen kost een paar honderd euro.
Elektrische fiets oplaadpunten
Maakt u graag lange fietstochten met uw elektrische fiets? Er zijn in Nederland diverse oplaadpunten waar u de accu van uw fiets kunt opladen. Vaak bevinden deze punten zich bij hotels of restaurants. Op www.oplaadpunten.nl vindt u een overzicht van alle oplaadpunten in Nederland. U kunt zo voordat u vertrekt één van de punten in uw regio opzoeken. Wanneer u een smartphone heeft kunt u ook een applicatie met dit overzicht van oplaadpunten downloaden. Mocht u stil komen te staan onderweg, dan kunt u hiermee altijd even een punt opzoeken. Houdt er wel rekening mee dat u op locatie zo`n half uur tot een uur moet opladen.
Fietsen
Wanneer u een elektrische fiets aanschaft kan dit betekenen dat u voor het eerst in tijden weer fietst of op een hogere snelheid fietst dan dat u gewend bent. Het is daarom verstandig om eerst aan de fiets te wennen in een rustige verkeerssituatie. U kunt vragen of iemand de eerste keer even een stukje met u meefietst. Het is ook mogelijk om enkele lessen te volgen. De Fietsersbond biedt speciale lessen aan voor beginners op de elektrische fiets waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar verkeerssituaties, reactiesnelheid en het houden van evenwicht. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de Fietsersbond.
Elektrische fiets verzekering
Een nieuwe elektrische fiets kan u al snel meer dan duizend euro kosten. De elektrische fiets is daarom ook een gewild product voor dieven. Het kan verstandig zijn om een speciale verzekering voor de elektrische fiets af te sluiten. U kunt een verzekering afsluiten voor de volgende dekkingen:
- Diefstal: u krijgt meestal 100% vergoed.
- Diefstal en beschadiging: U krijgt zowel diefstal als schade na een val of ongeluk vergoed.
Voor het afsluiten en meer informatie over een elektrische fietsverzekering vindt u op www.elektrischefietsverzekering.nl