Doorlopende reisverzekering

Tijdens uw reis kunt u in vervelende situaties terechtkomen. In die gevallen biedt een reisverzekering vaak uitkomst. Op deze pagina vindt u informatie over de doorlopende reisverzekering. Daarnaast leest u hier tips bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering en bij het declareren van eventuele schade aan of diefstal van uw spullen.

Uitleg over de doorlopende reisverzekering
Een doorlopende reisverzekering is een reisverzekering die u afsluit voor een periode van een jaar. Als u op vakantie gaat (ook in eigen land) bent u met deze verzekering automatisch verzekerd. U heeft vaak een standaarddekking voor de volgende zaken:

 • Persoonlijke hulpverlening door een alarmcentrale met Nederlandse medewerkers.
 • Een vergoeding voor medische kosten.
 • Extra reiskosten of telefoonkosten die u maakt vanwege onverwachtse ziekte of een ongeval.
 • Schade aan uw bagage of accommodatie tijdens de reis.

Naast het basispakket kunt u vaak nog kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals een dekking alleen binnen Europa of in de hele wereld. De keuze van de soort dekking en het dekkingsgebied heeft invloed op de premie die u moet betalen. De dekking van een doorlopende reisverzekering kan per aanbieder verschillen. Lees dus goed de algemene voorwaarden voordat u een doorlopende reisverzekering afsluit.

Een doorlopende reisverzekering afsluiten
Als u meerdere keren per jaar reist dan kan een doorlopende reisverzekering uiteindelijk voordeliger voor u zijn. U hoeft dan niet iedere keer als u op vakantie gaat een aparte reisverzekering af te sluiten en u hoeft dus ook maar een keer polis- en administratiekosten te betalen. Over het algemeen is een doorlopende reisverzekering vanaf 21 vakantiedagen per jaar aan te raden.

U kunt een doorlopende reisverzekering het gehele jaar door afsluiten. Let er wel op de looptijd van deze verzekering standaard vaak een jaar is. Het opzeggen van de doorlopende reisverzekering voor de contractvervaldatum is vaak niet mogelijk. Wanneer u de verzekering wilt laten beëindigen moet u dit altijd voor de contractvervaldatum doorgeven aan uw verzekeraar, anders geldt er een opzegtermijn van een maand.

Een aanvullende verzekering
Er zijn vele aanvullende opties die u kunt afsluiten en waarmee u de doorlopende reisverzekering precies naar uw wensen kunt vormen. De meest voorkomende aanvullende dekkingen zijn:

 • Wintersportdekking
 • Pechhulpdekking (auto)
 • Rechtsbijstandsdekking
 • Werelddeking
 • Ongevallendekking

Het is ook mogelijk om een annuleringsverzekering bij de doorlopende reisverzekering af te sluiten. U bent dan het hele jaar door verzekerd tegen het annuleren of eerder afbreken van uw reis. Het moet dan wel om situaties gaan waarin u door overmacht niet op vakantie kunt.

Aantal dagen op reis
Wat veel mensen niet weten is dat er bij een doorlopende reisverzekering vaak een maximaal aantal dagen geldt waarop u op vakantie mag zijn. Deze maximale aaneengesloten reisduur ligt vaak tussen de 60 en 90 dagen. Als u langer dan deze periode op vakantie gaat, bent u dus niet meer verzekerd. Sommige reisverzekeraars bieden een aanvullende dekking die deze maximale reisduur verlengt. Wanneer u een lange reis wilt gaan maken kan een globetrotter reisverzekering daarom beter geschikt zijn.

Repatriëring
Repatriëring is een onderdeel binnen de reisverzekering waar de meeste consumenten niet over nadenken. Indien men in het buitenland overlijdt dient het stoffelijk overschot indien gewenst weer naar Nederland vervoert te worden, dit wordt repatriëring genoemd. Dit kan gedekt worden binnen een goede uitvaartverzekering, maar is niet per definitie het geval. Daardoor is het van belang dat men dit goed uitzoekt voordat zij op vakantie gaan. Dekt de uitvaartverzekering dit niet, zoek dan een reisverzekering waarbij er wel dekking is voor repatriëring. Niet alle reisverzekeringen bieden hier namelijk automatisch dekking voor.

Tips voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering

 1. Mocht er tijdens uw vakantie iets gestolen zijn, doe dan ter plaatse aangifte bij de politie. Veel verzekeringsmaatschappijen vragen naar een proces verbaal van de politie als bewijsstuk van de diefstal.
 2. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een eigen risico van € 50,-. Controleer dit in uw polis.
 3. Verzekeringsmaatschappijen kunnen vragen naar aankoopbonnen van de goederen als u deze bij uw aanbieder declareert bij beschadiging of vermissing tijdens uw vakantie. Het is dus belangrijk dat u de aankoopbonnen van de goederen die u meeneemt bewaart.
 4. De doorlopende reisverzekering wordt vaak na één jaar automatisch verlengd. Let hierop als u deze verzekering weer wilt opzeggen.
 5. Als u op reis gaat in eigen land en er gebeurt iets dat u wilt declareren moet u vaak een boekingsbevestiging laten zien.
 6. Het is van belang dat u bij de vergelijking van aanbieders van doorlopende reisverzekeringen zorgvuldig de algemene voorwaarden leest. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in de algemene voorwaarden van de verschillende aanbieders, waardoor het bijvoorbeeld zo kan zijn dat een goedkope aanbieder veel minder zaken dekt.
 7. Bekijk goed de premievoorwaarden wanneer u op wintersport gaat, want bij sommige doorlopende reisverzekeringen zijn ongelukken tijdens de wintersport niet of slechts zeer beperkt gedekt.


Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->