Opleidingen

Heeft u vroeger nooit de kans gehad om te studeren of wilt u uw huidige kennis uitbreiden? Ook op oudere leeftijd kunt u nog prima de schoolbanken in. Zo kunt u eindelijk uw diploma in wiskunde halen of meer te weten komen over psychologie. U vindt hier een overzicht van mogelijke opleidingen voor senioren en achtergrondinformatie over het Nederlandse onderwijssysteem.

Het huidige onderwijssysteem
Het Nederlandse onderwijssysteem is constant in ontwikkeling. Om in te blijven spelen op ontwikkelingen in de samenleving moeten opleidingen veranderd worden. Na het basis- en het voortgezet onderwijs zijn er momenteel drie opleidingsniveaus:

  • Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo): Op het mbo worden leerlingen beroepsgericht opgeleid voor de arbeidsmarkt. Een opleiding duurt tussen de 1 en 4 jaar.
  • Het hoger beroepsonderwijs (hbo): Op het hbo wordt in lesverband een mix tussen wetenschappelijk en praktijkonderwijs gegeven. Een opleiding op een hogeschool bestaat uit een bachelor van 3 of 4 jaar een master van 1 of 2 jaar.
  • Het wetenschappelijk onderwijs (wo): Wo-opleidingen worden gegeven op de universiteit en richten zich vooral op het zelfstandig bestuderen van wetenschappelijke onderwerpen.

Het hangt van uw persoonlijke voorkeuren en opleidingsniveau af welke opleidingsvorm het beste bij u past.

Volwassenenonderwijs
Het Nederlandse volwassenonderwijs is vooral geschikt voor volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven of die zich willen omscholen voor de arbeidsmarkt. Er zijn hierbij een aantal opties:

  • Het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO): Hiermee kunt u certificaten halen voor examenvakken van de MAVO, HAVO of VWO.
  • Het Erkennen van Verworden Competenties (EVC): met een EVC kunt u competenties die u in uw leven heeft verworven (bijvoorbeeld op uw werk) tastbaar maken door een ervaringscertificaat te behalen.
  • Volledige opleiding: diverse mbo-scholen bieden de mogelijkheid voor volwassenen om een beroepsopleiding te volgen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld na ontslag omscholen voor een andere sector.

Deze opties worden meestal aangeboden door reguliere scholen, hogescholen en universiteiten. U kunt bij een onderwijsinstelling bij u in de buurt informeren wat de mogelijkheden en de aangeboden opleidingen zijn.

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO)
Er zijn steeds meer vitale senioren die ervoor kiezen om nog een opleiding te volgen en zo hun horizon te verbreden. Universiteiten en hogescholen in Nederland spelen in op deze vraag door speciale academische cursusprogramma`s voor 50-plussers aan te bieden. Deze opleidingen zijn verenigd onder de naam Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO). Inmiddels worden er al meer dan 1000 opleidingen aangeboden op ruim 30 locaties. Jaarlijks volgen zo`n 25.000 senioren een nieuwe opleiding.

De voorwaarden en regels van deze opleidingen zijn:

  • U bent minimaal 50 jaar
  • Een bepaalde vooropleiding is niet nodig (kennis van Engels wordt aangeraden)
  • Er is geen studieverplichting
  • Er worden per cursus 5 tot 10 colleges gegeven die gecombineerd kunnen worden met zelfstudie

U kunt opleidingen volgen rondom allerlei onderwerpen, zoals economie, filosofie of wiskunde. U kunt daarbij kiezen voor een opleiding met een brede benadering van het onderwerp (wanneer het onderwerp bijvoorbeeld nieuw voor u is) of een specifieke gebeurtenis bestuderen. Meer informatie over het aanbod vindt u op de website Avondopleiding.nl.Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->