Eenzaamheid

Veel senioren hebben weleens het gevoel alleen te zijn. Misschien heeft u net iemand in uw directe omgeving verloren, bent u verhuisd of zijn al uw kinderen ineens het huis uit. Eenzaamheid is meestal een gevoel en geen situatie. Er zijn daarom mogelijkheden die kunnen helpen om van de eenzaamheid af te komen. In dit artikel leest u meer over het gevoel van eenzaamheid en hoe u dit kunt doorbreken.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid komt bij mensen van alle leeftijden voor. Het gevoel van eenzaamheid is meestal een signaal dat er iets anders aan de hand is. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op het ontstaan van het gevoel van eenzaamheid. Een aantal belangrijke factoren zijn:

  • Levensgebeurtenissen
  • Persoonlijkheid
  • Lichamelijke gezondheid
  • Sociale vaardigheden

Meestal ontstaat eenzaamheid wanneer er geen evenwicht is tussen de huidige leefsituatie en de gewenste leefsituatie. Ook mensen die helemaal niet geïsoleerd leven kunnen erg eenzaam zijn, terwijl mensen die juist alleen leven zich helemaal niet eenzaam voelen. Vaak veroorzaakt het gevoel van eenzaamheid een angst voor sociaal contact, waardoor sociale contacten vermeden worden. Er is bewustwording nodig om de cirkel te doorbreken.

De eenzaamheid doorbreken

Veel mensen voelen zich machteloos wanneer ze eenzaam zijn en dit gevoel moet doorbroken worden. Het is namelijk mogelijk om het gevoel van eenzaamheid succesvol te overkomen. Iedereen is echter anders en er is geen eenduidige oplossing voor het probleem. Wanneer u omgeven bent door mensen maar u toch eenzaam voelt, dan zijn er waarschijnlijk dieperliggende emotionele problemen. U kunt dan het beste contact opnemen met uw huisarts en een gesprek aangaan. Wellicht hebt u last van een depressie (interne link naar artikel over depressie) of andere mentale problemen. Wanneer u meer het gevoel van sociaal isolement heeft, dan is een goede stap om actief deel te gaan nemen aan de samenleving.

Actief leven
Er zijn tal van organisaties en clubs die u kunnen helpen om de sociale oorzaken van eenzaamheid te verhelpen. In bijna alle buurten zijn er wel organisaties die activiteiten organiseren voor senioren die erop gericht zijn om mensen met elkaar in contact te brengen. Denkt u hierbij aan:

  • Het doen van vrijwilligerswerk. De Zonnebloem is bijvoorbeeld een nationale vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke of geestelijke beperking. Door een bezoek aan hun huis of een vakantie helpen ze deze doelgroep bij u in de buurt.
  • Het verhuren van de extra kamer in uw huis. De organisatie Solink brengt serieuze studenten in contact met alleenstaande ouderen die een kamer beschikbaar hebben. Tegen een redelijk prijs, maar ook tegen enige aanspraak heeft de student een kamer en is het huis voor de ouderen minder leeg
  • Het beginnen met een cursus, zoals fotografie of handwerk. U kunt kiezen voor een speciale cursus voor senioren, maar natuurlijk ook gewoon voor een gezellige mix van leeftijden en achtergronden gaan.
  • Uw opgeven voor georganiseerde groepsactiviteiten. Resto van Harte brengt bijvoorbeeld mensen bij elkaar in een laagdrempelige eetgelegenheid. Voor € 6,- heeft een diner en een gezellige avond. De restaurants van Resto van Harte vindt u meestal in een buurthuis, wijkcentrum of school en zijn zo`n 2 a 3 keer per week geopend.
  • Het doen van sporten in groepsverband, zoals dansen, aquagym of wandelen. Kijkt u bij uw plaatselijke sportgelegenheden voor de mogelijkheden van lessen voor senioren.

Op deze manier komt in contact met nieuwe mensen, daagt u uw hersenen weer uit om iets nieuws te leren en krijgt u er vaak een nieuwe, stabiele wekelijkse routine bij.

Uw hart luchten
Bent u op zoek naar een luisterend oor of wilt u professioneel advies? De organisatie Sensoor biedt een hulpdienst op afstand. Via het telefoonnummer 0900-0767 of via de chatdienst op hun website kunt u in contact komen met een medewerker. Alle medewerkers van Sensoor hebben een speciale opleiding gehad. De gesprekken die u met deze medewerkers voert zijn anoniem en vertrouwelijk. Sensoor is onderdeel van de organisatie Coalitie Erbij, een landelijke organisatie die zich inzet om eenzaamheid in Nederland tegen te gaan.

Handige websites
Senioren.startpagina.nl – Overzicht van websites speciaal voor senioren o.a. datingsites voor senioren.Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->