Gezondheid

Een goede gezondheid wordt naarmate u ouder wordt steeds belangrijker. Uw stofwisseling verandert en u hebt bijvoorbeeld meer behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Iedereen wil natuurlijk gezond blijven en zoveel mogelijk klachten voorkomen. Om gezond te blijven als senior kunt u tegenwoordig steeds meer informatie thuis vinden via internet. Hieronder vindt u allerlei informatie en handige tips over gezondheid en senioren. Hopelijk kunnen ze u verder helpen om gezond oud te worden.

Voldoende bewegen

Bewegen is gezond. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen beweegt u voldoende als u minimaal 30 minuten per dag actief bent met bijvoorbeeld tuinieren, huishouden, wandelen of fietsen. Bewegen maakt u niet alleen fitter, maar is ook goed voor uw botten, hart en afweersysteem.

Er zijn verschillende mogelijkheden om actiever te leven. U kunt bijvoorbeeld bij een sportcentrum in de buurt informeren naar de mogelijkheden. Zo zijn er veel sportscholen die speciale bewegingsprogramma`s voor ouderen hebben en ook veel zwembaden bieden speciale activiteiten aan. Deze programma`s zijn ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. U kunt bijvoorbeeld ook naar een buurtcentrum gaan, wellicht leert u daar mensen kennen die een wandel- of fietsgroepje hebben of deze met u willen oprichten.

Gezonde voeding

Gezond eten heeft vele voordelen. Zo zult u niet alleen een betere weerstand en conditie ontwikkelen, maar ook mentaal krijgt u meer energie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u vooral de volgende voedingsstoffen binnenkrijgt:

  • Fruit
  • Groente
  • Calcium
  • Vitamine D en vitamine B12
  • Eiwit
  • Granen

Wanneer u ouder wordt heeft u vaak minder zin in eten, dit komt door een vertraagd metabolisme en spijsvertering, minder smaak en eventueel de inname van medicijnen. Het is echter wel belangrijk dat u voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. U kunt hier eventueel supplementen voor slikken. Lees meer hierover op onze vitaminen en voedingssupplementen pagina.

Geestelijke gezondheid

Studies hebben aangetoond dat het brein van ouderen langer fit blijft wanneer deze actief gehouden wordt. U kunt hierbij denken aan het aanleren van nieuwe vaardigheden of het spelen van spelletjes die het brein stimuleren. Zo blijft u de uitdaging voor uw hersenen zoeken.

U kunt bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels maken, lezen, meedoen aan spelprogramma`s op televisie of deelnemen aan georganiseerde activiteiten in bijvoorbeeld een clubhuis of via een ouderenorganisatie. Waarschijnlijk hebt u al een aantal leuke hobby`s, maar wees niet bang om iets nieuws te proberen. Het aanleren van een nieuwe hobby kan de conditie van uw brein verhogen, dus probeert u bijvoorbeeld eens te handwerken, een computercursus te doen of ga schilderen.

Websites over gezondheid

Vraagt u zich af of u naar de dokter moet gaan? Er zijn speciale websites ontwikkeld die u over gezondheidsklachten informeren. Wanneer u twijfelt, moet u natuurlijk altijd contact opnemen met uw arts. Als u een afspraak met de huisarts hebt kunt u zich met de informatie van deze websites ook goed voorbereiden op het bezoek of gesprek.

Thuisarts.nl
Op Thuisarts.nl staat veel betrouwbare informatie. Deze website is in het leven geroepen door het Nederlands Huisartsen Genootschap, omdat er ook veel onbetrouwbare informatie op internet staat over gezondheid. Bij de teksten op Thuisarts.nl staan filmpjes, plaatjes en afbeeldingen om de informatie te verduidelijken. U vindt hier dus toegankelijke informatie in begrijpelijke taal.

Healthtalk.org (engelse website)
Op Healthtalkonline.org staan interviews met patiënten, familie van patiënten en mantelzorgers die vertellen over een bepaalde ziekte. Deze website biedt dus vooral veel informatie van ervaringsdeskundigen. De belevingsgerichte informatie kan helpen om de omgeving van een patiënt te helpen om een beeld te vormen van de ziekte en biedt daarnaast steun aan lotgenoten.

Griepprik

Wanneer u ouder wordt heeft u meer kans om ziek te worden. Iedereen boven de 60 jaar en iedereen die door ziekte minder weerstand heeft kan daarom ieder jaar gratis een griepprik halen. Deze griepprik verlaagt de kans dat u de griep krijgt, u kunt echter ook met de griepprik dus nog steeds ziek worden. Uw weerstand wordt namelijk door de griepprik verhoogd, maar u wordt niet immuun voor virussen. Het is voor ouderen belangrijk om de griep te voorkomen, omdat een griepvirus bij deze groep vaak ernstigere complicaties met zich meebrengt.

Gezond ouder worden
Informatie over gezond oud worden en tips leest u op deze pagina.Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->