Vitamines

Voor 50-plussers is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D, vitamine B12 en calcium hoger dan wat u meestal op oudere leeftijd via de natuurlijke weg binnenkrijgt. Daarnaast kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen voor een vitaminetekort zorgen. Om meer vitamines binnen te krijgen kunt u voedingssupplementen nemen. In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten vitamines, supplementen en de aanbevolen gebruikswijze.

Waarom extra vitamines senioren
Er zijn een aantal redenen waarom het nemen van extra vitamines voor senioren belangrijk is.

  • Bij de meeste mensen naarmate ze ouder worden de voedselconsumptie af. Via de normale voeding komen er dan dus al minder voedingsstoffen in het lichaam terecht.
  • Het lichaam maakt op oudere leeftijd minder vitamine D aan, terwijl dit juist erg belangrijk is voor senioren. Ook wordt vitamine B12 op oudere leeftijd minder goed opgenomen in het lichaam.
  • Veel ouderen brengen minder tijd in de buitenlucht door, waardoor er minder vitamine D via de zon het lichaam bereikt.

Om aan deze extra vraag naar vitamines te voldoen kunnen speciale voedingssupplementen uitkomst bieden.

Belangrijke vitamines
Vitamines zijn de stoffen die onmisbaar zijn om bepaalde processen in het lichaam op gang te houden en een goede gezondheid te behouden. In totaal zijn er 13 soorten vitamines. De belangrijkste vitamines voor senioren zijn vitamine D en vitamine B12.

Vitamine D
Vitamine D is erg belangrijk voor het lichaam, het zorgt er namelijk voor dat calcium goed wordt opgenomen in het lichaam, spieren gezond blijven en botten hun sterkte behouden. Deze vitamines worden in de huid gevormd onder invloed van de zon en voeding. Senioren hebben een dunnere huid en brengen vaak minder tijd buiten door en daarmee vermindert het vermogen om vitamine D te produceren.

De Gezondheidsraad raadt vrouwen vanaf 50 jaar al aan om 400 IE (10 microgram) vitamine D extra te slikken. Voor iedereen vanaf 70 jaar wordt aangeraden om 800 IE (20 microgram) in te nemen. Voor meer advies over de dosis kunt u bij uw apotheker terecht.

Vitamine B12
Vitamine B12 zit veel in dierlijke producten zoals vlees, melkproducten, ei en vis. Deze vitamine is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Met het ouder worden kunnen de darmen vaak minder vitamine B12 uit de voeding opnemen. Deze verminderde opname in het lichaam kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld geheugenproblemen en bloedarmoede. Een tekort aan vitamine B12 kan bij ouderdom ontstaan, maar komt minder voor dan een tekort aan Vitamine D.
Andere belangrijke voedingstoffen

Calcium
Calcium is een stof die vooral in zuivelproducten zit en belangrijk is voor je botten. Voldoende calcium onderhoud een stevig skelet en voorkomt botontkalking. Met het ouder worden vermindert het vermogen om calcium op te nemen. Mensen die minder actief zijn slaan minder goed calcium uit hun voedsel op en met het ouder worden verhoogt ook de uitscheiding van calcium via de urine. Voor 50+ers wordt dus vaak een calciumsupplement aanbevolen. Let er hierbij op dat u niet meer dan 2500 mg calcium per dag inneemt.

Proteïnen (eiwitten)
Het is voor ouderen belangrijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de spierweefsels zich herstellen. Voldoende proteïne betekent daarom sterke spieren, waarmee valpartijen vermeden kunnen worden. Daarnaast helpen proteïnen bij het bestrijden van infecties. U vindt dierlijke proteïne vooral in vlees, vis, kaas, eieren en melk. De plantaardige proteïnen krijgt u binnen via granen, peulvruchten en soja.

Te veel vitamines
Een te hoge inname van vitamines en mineralen kan schadelijk zijn. Zo kan een te hoge inname van vitamine D zorgen voor kalkafzettingen en een overdosis vitamin B3 kan tot bloedvatverwijding leiden. Daarnaast kan te veel calcium bijvoorbeeld tot maag- en darmstoornissen leiden en de kans op nierstenen verhogen. Leest u daarom altijd het advies dat bij de voedingssupplementen wordt gegeven. Een vitaminepil kan een ongezond eetpatroon nooit compenseren.

Voedingssupplementen
Voedingssupplemten zijn geen medicijnen en u kunt ze daarom gewoon zonder recept kopen bij drogisterijen, apotheken en supermarkten. U kunt de supplementen krijgen in een aantal verschillende vormen, zoals:

  • Tabletten
  • Spray
  • Bruistabletten
  • Drankjes
  • Druppels

Welke vorm u kiest is afhankelijk van wat u prettig vindt. Er zijn vele verschillende voedingssuplementen op de markt, zoals multivitamines of juist één speciale vitamine of mineraal. Alle supplementen die in Nederland verkocht worden voldoen aan de eisen van de Warenwet.

Vergoeding verzekeraar vergoedingsupplementen
Wanneer u supplementen koopt zonder voorschrift van een arts, dan zult u hier waarschijnlijk geen vergoeding van uw zorgverzekeraar voor krijgen. Voedingssupplementen die u voorgeschreven worden door een arts vanwege een bepaalde (chronische) aandoening kunt u in sommige gevallen wel vergoed krijgen.

Het gaat hierbij meestal om geregistreerde voedingssupplementen van de apotheek, deze zijn te herkennen aan een Z-indexnummer. Uw zorgverzekeraar kan bij het declareren naar dit speciale Z-nummer vragen. Informeert u voor de precieze voorwaarden rondom vergoedingen van supplementen bij uw zorgverzekering.



Deel deze informatie met vrienden



Help ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->