Aanschaftips mobiele telefoon

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten mobiele telefoons op de markt. Het is begriijpelijk als u door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer u een nieuw telefoontoestel wilt aanschaffen komt u ook voor een groot aantal opties te staan. U vindt hier een aantal aanschaftips die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Abonnement of prepaid
Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken of u een telefoon met abonnement of een prepaid telefoon wilt. Bij een uitgebreid abonnement zult u vaak een duurder toestel gebruiken dan wanneer u van prepaid gebruikmaakt. Over het algemeen kan er gesteld worden:

 • Wanneer u weinig belt en geen behoefte heeft aan een smartphone, dan is een prepaid toestel een goede optie.
 • wanneer u regelmatig belt, smst en wellicht ook internet, dan is een sim only-abonnement de beste keuze. U sluit een hierbij enkel een goedkoop abonnement af, u krijgt hierbij geen nieuw toestel.
 • wanneer u veel belt, smst en internet en een nieuw telefoontoestel wilt, dan is een abonnement + telefoon geschikt. Bij deze 1- of 2-jarige abonnementen krijgt u gratis een smartphone.

Op onze pagina mobiele abonnementen leest u meer over deze verschillende abonnementsvormen van mobiele telefoons.

Smartphone of mobieltje
Een smartphone is een telefoontoestel met vele functies en meestal een touchscreen. Op een smartphone kunt u naast bellen en smsen bijvoorbeeld ook:

 • Internet gebruiken
 • Applicaties downloaden
 • Muziek en video afspelen
 • Goede foto`s maken
 • Spelletjes spelen
 • Een agenda gebruiken

Smartphones zijn er in diverse prijsklassen, er zijn toestellen van € 100,- maar ook van € 800,-. Wanneer u enkel een mobiele telefoon wilt om te bellen en te smsen, dan kunt u ook prima voor een simpel mobieltje kiezen. Deze toestellen zijn een stuk goedkoper en vaak ook eenvoudiger in gebruik.

Besturingssysteem
Het systeem waarop een smartphone draait is het besturingssysteem. Er zijn smartphones op de markt met een aantal verschillende besturingssystemen, namelijk:

 • IPhone OS
 • Android
 • Windows
 • Blackberry

In principe zijn alle besturingssystemen hetzelfde, uw telefoon zal altijd goed functioneren. De belangrijkste verschillen tussen de besturingssystemen zijn het uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van uw telefoon, de applicaties die u kunt downloaden en de software die op uw telefoon geïnstalleerd staat.

Merk
Er zijn vele merken telefoons op de markt en door opkomende markten in onder andere Azië worden dit er alleen maar meer. Sommige mensen zijn erg merkgebonden. Wanneer u dit niet bent, maakt het in principe niet veel uit welk merk u kiest. Het verschil ligt hem vooral in het uiterlijk van het toestel, het besturingssysteem en de geïnstalleerde software. Alle toestellen die op de Nederlandse markt verkocht worden zullen hier gewoon goed functioneren. De meest verkochte smartphones zijn op dit moment van de merken Apple (iPhone) en Samsung.

Toestenbord
De meeste smartphones hebben een touchscreen. Dit houdt in dat u geen daadwerkelijke knoppen als toetsen zult kunnen gebruiken, maar afhankelijk bent van de knoppen die digitaal worden weergegeven op het scherm van uw toestel. Het is verstandig om eerst te testen of u hier goed mee kunt omgaan. Wanneer u het fijner vindt om daadwerkelijke toetsen te gebruiken, dan kunt u kiezen voor een smartphone met een (uitklapbaar) toetsenbord of een mobieltje. Het merk Blackberry heeft bijvoorbeeld veel smartphones met toetsenborden en ook Samsung heeft goede opties.

Camera
Wanneer u een smartphone gaat aanschaffen is de camera een van de punten waarop toestellen flink kunnen verschillen. Sommige mensen zien de camera van hun telefoon als vervanging voor een losse digitale camera en investeren daarom graag in een betere camera. De standaard smartphone van tegenwoordig beschikt eigenlijk meestal over een 3.2 megapixel camera. Hoe meer megapixels, hoe scherper uw foto`s zullen zijn. Naast megapixels kunt u ook letten op de extra functies die een camera biedt, zoals zelfontspanner, flitser, autofocus en bewerking.

Formaat
Tijdens de begindagen van de mobiele telefoon vonden veel consumenten het vooral belangrijk dat hun toestel zo klein mogelijk was. Tegenwoordig staat functionaliteit meer voorop en zijn de toestellen weer een stuk groter. Een mobiele telefoon is dus in allerlei formaten beschikbaar. Het is erg persoonlijk wat voor u de beste optie is. Houdt u rekening met de volgende zaken:

 • Een groot toestel biedt meer overzicht en meer mogelijkheden voor grotere lettertypes.
 • Een groter scherm betekent dat het touchscreen toestenbord ook grotere knoppen heeft en daardoor eenvoudiger te gebruiken is.
 • Een groot toestel ligt makkelijker in de hand.
 • Een kleine toestel is eenvoudiger mee te nemen en weegt minder.
 • Een klein scherm is minder kwetsbaar en zal minder snel breken tijdens het vallen.

U kunt het beste in een electronicawinkel een aantal modellen proberen en zo bekijken wat voor u de juiste keuze is.
De telefoon aanschaffen
Heeft u uw keuze gemaakt? U kunt op verschillende plekken terecht voor het afsluiten van een nieuwe abonnement of het kopen van een los toestel. U kunt onder andere terecht bij:

 • Electronicawinkels zoals MediaMarkt, BCC en Saturn
 • Winkels van providers zoals Vodafone, T-mobile en KPN
 • Telefoonwinkels zoals Phonehouse en BelCompany

Al deze winkels hebben ook websites waar u online een telefoon kunt bestellen of een telefoonnummer kunt vinden voor het telefonisch regelen van een bestelling.Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->