Scootmobiel

Een scootmobiel kan u leven verrijken! Wanneer u niet meer zo mobiel bent is deze wagen namelijk een goede oplossing om toch onafhankelijk te blijven. Een scootmobiel kunt u in sommige gevallen verkrijgen via het sociale plan van uw gemeente. U leest hierover meer in dit artikel. Daarnaast vindt u hier meer informatie over de aanschaf van een scootmobiel, de verzekering en de huidige verkeersregels.

De scootmobiel
Een scootmobiel is als het ware een luxe, elektrische rolstoel. De wagen heeft meestal 4 wielen en rijdt op een accu. Met een scootmobiel kunt u alle dagelijkse dingen doen, van u voortbewegen in huis en de boodschappen doen tot een dagje uit met de familie. De meeste scootmobielen kunnen maximaal zo`n 15 kilometer per uur rijden en hebben een accu met een bereik van 50 kilomter. Er zijn natuurlijk altijd modellen die hiervan afwijken, dat ligt vooral aan het prijskaartje dat een bepaalde scootmobiel heeft.

Een scootmobiel aanschaffen
Wanneer u denkt dat een scootmobiel uw kan helpen in het dagelijks leven, dan is het belangrijk dat u goed bekijkt in welke van de volgende groepen u valt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om een scootmobiel aan te schaffen:

 • Wanneer u een beperking heeft kunt u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een scootmobiel aanvragen via de gemeente. Over dit onderwerp leest u hieronder meer.
 • Via uw persoonsgebonden budget.
 • U kunt de scootmobiel zelf kopen, eventueel via een betalingsregeling.

Er zijn meerdere dealers van scootmobielen op de Nederlandse markt. Bekende bedrijven zijn Welzijn Nederland en BeterActief. U kunt een scootmobiel online aanschaffen of naar een winkel gaan. Wanneer u een scootmobiel via de gemeente verkrijgt, kunt u het beste bij het gemeentelijke zorgloket om aanschafadvies vragen.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Wmo is ingevoerd om alle burgers de kans te geven een onderdeel van de maatschappij te zijn. De uitvoering van de Wmo ligt bij de gemeenten. De gemeenten moeten er dus onder andere voor zorgen dat senioren die slecht ter been zijn een scootmobiel kunnen krijgen. De regels rondom het voorzien van ouderen van een scootmobiel liggen per gemeente vast en dus niet landelijk. U dient dus bij het Wmo- of zorgloket van uw gemeente te informeren of u in aanmerking komt voor een scootmobiel. U moet hiervoor wel vaak een eigen bijdrage betalen. Bij het vaststellen van deze eigen bijdrage wordt rekening gehouden met uw inkomen.

Verschillende modellen
Er zijn allerlei soorten scootmobielen. Welke het beste bij u past is afhankelijk van een aantal zaken:

 • Het doel: wilt u de scootmobiel vooral binnen gebruiken? Kiest u dan een small en wendbaar model. Voor lange afstanden buiten is een degelijke scootmobiel meer geschikt.
 • De prijs: er zijn scootmobielen van € 600,- maar ook van € 8000,-.
 • Uw gewicht: een scootmobiel heeft altijd een maximaal gewicht aan belasting dat gedragen kan worden.
 • Uw gezondheid: wellicht wilt u een scootmobiel met speciale zitting, een draaiende stoel of wielen met extra grip?
 • Draagbaarheid: wilt u de scootmobiel meenemen op vakantie of reist u vaak met het openbaar vervoer?
 • Persoonlijke voorkeur: bepaal zelf wat de maximumsnelheid van uw scootmobiel wordt, welke kleur u mooi vindt en welke stoel u lekker vindt zitten.

Aftrekken van belasting
De aanschaf van een scootmobiel kunt u in veel gevallen van de belasting aftrekken, dit valt onder de afschrijving hulpmiddelen. Wanneer u dus zelf een scootmobiel aanschaft kunt een deel van deze kosten terugkrijgen van de Belastingsdienst. U moet de afschrijving verdelen over een aantal jaren. Het bedrag dat u jaarlijks afschrijft berekent u aan de hand van de volgende gegevens:

 • De aanschafprijs van de scootmobiel
 • De restwaarde, dit is het bedrag dat de scootmobiel nadat u er klaar mee bent nog waard is en wordt meestal vastgesteld op 10%
 • De gebruiksduur van uw scootmobiel. Meestal is dit 5 jaar.
 • Op deze gegevens past u de volgende berekening toe: De aanschafkosten min de restwaarde deelt u door de gebruiksduur.

Voorbeeld:
In oktober 2014 koopt u een scootmobiel voor € 2.500. De restwaarde hiervan is € 250 en de gebruiksduur is 5 jaar. U mag dan ieder jaar (€ 2.500 – € 250) : 5 = € 450 afschrijven. Dit afschrijven doet u voor 5 jaar. U dient wel rekening te houden met het aantal maanden van het jaar dat u de scootmobiel heeft. Het eerste jaar heeft u de scootmobiel bijvoorbeeld alleen in de maanden oktober t/m december. Dit zijn slechts 3 van de 12 maanden en u mag daarom dat jaar maar € 450 : 4 = 125,50 afschrijven.

Rijvaardigheidstraining
Voor het rijden met een scootmobiel hoeft u geen rijbewijs te hebben. Wanneer u al lange tijd niet gereden heeft of helemaal geen rijervaring heeft, dan kan het echter wel fijn zijn om aan uw wagen te wennen voordat u de weg op gaat. Verschillende dealers van scootmobielen organiseren daarom samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) door het hele land rijvaardigheidstrainingen. U krijgt dan onder begeleiding een praktische training en wordt op de hoogte gebracht van de huidige verkeersregels en theorie rondom de scootmobiel. Voor meer informatie over de data van deze trainingen kunt u terecht bij VVN.

Verkeersregels scootmobiel
Heeft u een scootmobiel aangeschaft? Houdt u dan rekening met de volgende verkeersregels qua maximumsnelheid:

 • Binnen de bebouwde kom mag u op fietspaden en op de rijbaan maximaal 30 kilometer per uur.
 • Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag u op voetpaden maximaal 6 kilometer per uur.
 • Buiten de bebouwde kom mag u op fietspaden en op de rijbaan maximaal 30 kilometer per uur.
 • Buiten de bebouwde kom mag u op fietspaden maximaal 40 kilometer per uur.
 • Buiten de bebouwde kom mag u op de rijbaan maximaal 45 kilometer per uur.

Uw scootmobiel hoeft geen kenteken te hebben, maar moet wel verzekerd zijn en een geldig verzekeringsplaatje hebben.

De juiste keuze maken
Scootmobielen zijn er vele soorten en maten. Wellicht wilt u de modellen eerst even bekijken voordat u een scootmobiel aanvraagd? In winkels met scootmobielen kunt u vaak eerst een proefrit maken voordat u een keuze maakt. U krijgt dan uitgebreid advies over welk model het beste bij uw situatie past en kunt zelf uitproberen wat u er van vindt. Wanneer u erg slecht ter been bent behoren demonstraties aan huis vaak ook tot de mogelijkheden.Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->