Annuleringsverzekering

Een vakantie boekt u meestal langere tijd van te voren. Er kan in de tussentijd altijd iets gebeuren waardoor u op die datum niet meer op vakantie kunt of waardoor u eerder naar huis moet. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan problemen met uw gezondheid of kwesties in familiekring. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over annuleringsverzekeringen en tips met betrekking tot het afsluiten van deze verzekering.

Over de annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering bent u verzekerd als u door onvoorziene omstandigheden niet meer op reis kunt gaan of als u uw vakantie moet onderbreken. U krijgt in deze gevallen dan een financiële vergoeding. Deze vergoeding krijgt u niet altijd, hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Over het algemeen krijgt u o.a. een vergoeding bij de volgende omstandigheden:

  • Als u werkloos wordt
  • Als u ernstig ziek wordt
  • Als uw ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen komen te overlijden
  • Als u gaat scheiden
  • Als u of uw partner zwanger wordt
  • Als onverwacht een huurwoning ter beschikking komt of onverwacht uw koopwoning wordt opgeleverd
  • Als u uw paspoort op de dag van vertrek bent verloren of is gestolen

U krijgt de reissom meestal volledig terug als er iets gebeurd voordat u op vakantie gaat en u krijgt de resterende kosten van uw reis terug als u uw vakantie halverwege moet onderbreken. Sommige annuleringsverzekeringen hebben een maximumbedrag dat uitgekeerd wordt.

Soorten annuleringsverzekeringen
U kunt bij de meeste aanbieders kiezen tussen een kortlopende annuleringsverzekering of een doorlopende annuleringsverzekering. Een kortlopende annuleringsverzekering sluit u af voor de periode dat u op vakantie bent. De doorlopende annuleringsverzekering sluit u af voor een periode van één jaar. Meestal is dit een toevoeging aan een doorlopende reisverzekering. Als u meerdere keren op vakantie gaat kan een doorlopende annuleringsverzekering voordeliger zijn, u betaalt dan bijvoorbeeld maar een keer adminstratie- en poliskosten.

U kunt bij sommige verzekeringsmaatschappijen ook een aanvullende (of luxe) annuleringsverzekering afsluiten. Met deze verzekering krijgt u bij vrijwel alle omstandigheden de reissom vergoed als de reis niet doorgaat. Daarnaast krijgt u ook de volledige reissom vergoed als u door omstandigheden halverwege uw vakantie moet afbreken.

Premie annuleringsverzekering

Hoeveel u betaalt voor een annuleringsverzekering is allereerst afhankelijk van het soort annuleringsverzekering dat u afsluit. Bij een kortlopende annuleringsverzekering is de premie afhankelijk van de reissom die gedekt wordt. Meestal is de premie 5% van deze reissom. Een doorlopende annuleringsverzekering sluit u meestal af met een bepaald vergoedingsbedrag als richtlijn. Bij deze maximale vergoeding geldt een bepaalde premie.

Extra dekkingen annuleringsverzekering

Een samengestelde reis houdt in dat uw vlucht, hotel en bijvoorbeeld excursies los van elkaar geboekt zijn. Het kan natuurlijk gebeuren dat uw vlucht uitvalt of vertraagd, waardoor u andere onderdelen mist. Niet alle annuleringsverzekeringen bieden dan standaard een vergoeding voor de kosten die u dan maakt voor het in aangepaste vorm door laten gaan van uw reis. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden. Soms is het mogelijk om dit aanvullend te laten verzekeren. Het is daarnaast soms mogelijk om een bepaald persoon, zoals een zaakwaarnemer of dierbare vriend, te laten bijverzekeren op uw annuleringsverzekering. Wanneer er iets met deze persoon gebeurt, geldt de annuleringsverzekering altijd.

Het afsluiten van een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering kunt u afsluiten als toevoeging op een reisverzekering of als losse verzekering. Een kortlopende annuleringsverzekering dient u binnen 7 dagen na het boeken van een vakantie geregeld te hebben. Een doorlopende annuleringsverzekering moet al lopend zijn wanneer u de reis boekt. Verzekeraars mogen u als u te lang wacht weigeren om de annuleringsverzekering op een bepaalde vakantie af te sluiten. Het voordeel van een doorlopende annuleringsverzekering is dat deze een jaar lang loopt en u zich dus nooit zorgen hoeft te maken over het afsluiten van een annuleringsverzekering op een reis.

Tips voor het afsluiten van een annuleringsverzekering:

  1. Vaak kunt u maar tot 7 dagen na de boeking van uw vakantie een annuleringsverzekering afsluiten. Houdt hier rekening mee.
  2. Vaak kunt u een annuleringsverzekering afsluiten in combinatie met een reisverzekering. Dit kan u premiekorting opleveren.
  3. De omstandigheden waaronder u de reissom (of een gedeelte hiervan) kunt terugkrijgen verschilt per annuleringsverzekering. Lees daarom goed de polisvoorwaarden van de verschillende aanbieders van annuleringsverzekeringen


Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->