Kortlopende Reisverzekering

Gaat u binnenkort een weekendje weg met uw partner of op vakantie met de hele familie? Het belangrijk dat u dan goed verzekerd bent. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens uw reis. Op deze pagina vindt u veel informatie over kortlopende reisverzekeringen en tips bij het afsluiten van een kortlopende reisverzekering.

Uitleg over een kortlopende reisverzekering
Met een kortlopende reisverzekering bent u verzekerd tegen vervelende gebeurtenissen tijdens uw reis. Daarnaast hebben veel verzekeringsmaatschappijen een alarmcentrale die 24 uur per dag bereikbaar is en die u in het Nederlands kunnen helpen.

De meeste kortlopende reisverzekeringen bieden een dekking voor:

 • Bagage: wanneer u schade heeft aan uw bagage of uw bagage is bijvoorbeeld gestolen, dan wordt dit tot een zeker bedrag vergoed.
 • Onvoorziene kosten: mocht u door een ongeval of ziekte bijvoorbeeld extra reis- of verblijfkosten maken, dan krijgt u hiervoor een vergoeding.
 • Schade aan accommodatie: schade die per ongeluk is ontstaan in een vakantiewoning wordt vergoed.
 • Telefoonkosten: wanneer u in een noodsituatie naar hulplijnen in Nederland belt, dan worden deze hoge telefoonkosten door de reisverzekering vergoed.

Zaken die vaak niet onder de dekking van een kortlopende reisverzekering vallen zijn:

 • Opzettelijke schade aan bagage.
 • Schade of letsel veroorzaakt door deelname aan bijzondere sporten.
 • Letsel van dieren.

De dekking van een kortlopende reisverzekering kan per aanbieder verschillen. Vergelijk daarom goed de algemene voorwaarden van de verschillende aanbieders van kortlopende reisverzekeringen.

Een kortlopende reisverzekering afsluiten
U kunt op ieder moment een kortlopende reisverzekering afsluiten. U kunt meestal zelfs nog vlak voordat uw reis begint (bijvoorbeeld op het vliegveld) telefonisch een kortlopende reisverzekering afsluiten. De kosten van een kortlopende reisverzekering zijn meestal maar een paar euro per dag dat u op vakantie bent. Een kortlopende reisverzekering hoeft u niet op te zeggen. De reisverzekering sluit u af voor een bepaald aantal dagen en eindigt automatisch wanneer uw vakantie is afgelopen. Ook als u op vakantie gaat in eigen land kunt u een reisverzekering afsluiten. U dient bij het declareren van schade of vermissing van bagage in Nederland wel een boekingsbevestiging te overhandigen.

Vanwege haar korte looptijd is een kortlopende reisverzekering vooral handig wanneer u niet vaak op vakantie gaat. U betaalt namelijk iedere keer bij het afsluiten van de verzekering polis- en administratiekosten. Gaat u regelmatig of voor langere tijd op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering een goede optie. Met deze verzekering bent u namelijk het hele jaar door verzekerd.

Een aanvullende dekking
U kunt vaak naast een basisdekking ook een aanvullende reisverzekering afsluiten. Er zijn vele verschillende aanvullende verzekeringen, zoals:

 • Een dekking voor wintersport en andere gevaarlijke sporten.
 • Een dekking voor gebieden buiten Europa.
 • Een dekking voor autohulp.
 • Een dekking voor rechtshulp
 • Een dekking voor uitgebreide medische hulp.
 • Een kortlopende annuleringsverzekering.

Het verschilt per verzekeraar welke aanvullende dekkingen er worden aangeboden en hoeveel deze aanvullende opties kosten. Bekijk daarom altijd goed de polisvoorwaarden.

Tips voor het afsluiten van een kortlopende reisverzekering:

 1. De dekking van een kortlopende reisverzekering voor autopech of pech met een caravan en camper is vaak gelijk aan de dekking van een autoverzekering. Als u een autoverzekering heeft is het mogelijk dat deze zaken dubbel gedekt zijn wanneer u een autodekking afsluit op uw reisverzekering. Kijk hiervoor goed naar de algemene voorwaarden en informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.
 2. Sommige verzekeringsmaatschappijen vragen om aankoopbonnen van artikelen die u wilt declareren bij verlies, diefstal of beschadiging. Andere verzekeringsmaatschappijen vragen hier niet om. U kunt in de algemene voorwaarden nakijken of een verzekeringsmaatschappij dit wel of niet verlangt.
 3. Het is aan te raden om bij diefstal van goederen aangifte te doen bij de politie in het land waar u op vakantie bent. De verzekeringsmaatschappij kan dit van u verlangen als u iets wilt declareren.
 4. Vaak zijn jonge kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd. U kunt de exacte voorwaarden terugvinden in de polisvoorwaarden.
 5. Houdt rekening met een eigen risico bij de keuze van een kortlopende reisverzekering. Dit kan per aanbieder van een kortlopende reisverzekering verschillen.


Deel deze informatie met vriendenHelp ons up-to-date te blijven

Heeft u aanvullende informatie, tips of correcties op de bovenstaande informatie? Laat het ons weten! Contact pagina -->